Grieķijas labumi Latvijā
  • Sākums
  • GRIEĶU PRODUKTI
  • RECEPTES
  • Atpūta Grieķijā
  • Ko apskatīt Grieķijā
  • Piegāde
  • Noteikumi
  • Kontakti
  • Olīvkoks

Mīdijas saganaki jeb Μύδια Σαγανάκη grieķu valodā

9. apr. 2021, Nav komentāru

Viens no gardākajiem grieķu ēdieniem - mīdijas saganaki jeb Μύδια Σαγανάκη grieķu valodā. Ļoti gards un ātri uztaisāms ēdiens.

Šim ēdienam būs vajadzīgi:
- 800g saldētas mīdijas
- 200g fetas siers
- 1 sīpols
- 3 kartupeļi
- 1 asais čilli pipars
- 3 ķiploka daiviņas
- Laba grieķu Extra Virgin olīveļļa

Te video viss parādīts kā to uztaisīt:


Liels paldies Mārtiņam Sirmajam par lielisko laiku un kopā gatavošanu!

Labu apetīti jeb καλή όρεξη grieķiski!

Baklažāni grieķu gaumē ar fetas sieru

6. apr. 2021, 1 komentārs
Laiks jaunai receptei - Baklažāni grieķu gaumē ar fetas sieru! Viegli un ātri uztaisāms sātīgs ēdiens. 

Vajadzēs: 
- 2 baklažānus
- 150g grieķu jogurta
- 200g fetas siera
- grieķu Extra Virgin olīveļļu
- grieķu jūras sāli
- piparus.

Pagatavošana:
Pārgriežam baklažānus uz pusēm, apberam ar sāli un pipariem, liekam cepties cepeškrāsnī 20-30 minūtes uz 180C, pirms tam sāli un piparus ieberzējot baklažānos kā parādīts video.

Pa to laiku gatavojam garnīru. Sasmalcinām fetas sieru, tad samaisām kopā ar grieķu jogurtu un olīveļļu.

Kad baklažāni izcepušies, tajos ar nazi veicam nelielus iegriezumus, aplejam nedaudz ar grieķu Extra Virgin olīveļļu un liekam virsū fetas siera un grieķu jogurta masu.

Gatavs!Liels paldies Mārtiņam Sirmajam par uzņemšanu, jauki pavadīto laiku un kopā gatavošanu!


Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski🇬🇷

Mārtiņa Sirmā Valentīndienas sīpolzupa un šašliks

17. feb. 2021, Nav komentāru
Mums ir patiess prieks redzēt, ka mūsu produti - olīveļļas, piramīdsāls un citi tiek izmantoti un pielietoti arī ikdienā. 

Te lūk meistars Mārtiņš Sirmais Valentīndienā gatavoja interesantu ēdienu kombināciju - sīpolzupu un šašliku, izmantojot Marmaro agrās ražas Extra Virgin olīveļļu un unikālo jūras sāli piramīdu formā!


Video no Mārtiņa Sirmā Instagram @siermaizite :)


Ktipiti jeb Χτυπητη - tradicionāla grieķu dip mērcīte

13. feb. 2021, Nav komentāru
Ktipiti ir tradicionāla grieķu dip mērcīte, kas pagatavota ar sarkanajiem asajiem pipariem, fetas sieru, grieķu jogurtu un olīveļļu. Ideāli piemērota kopā ar pita maizi, svaigu dārzeņu plati vai klāt pie kāda pamatēdiena.


Sastāvdaļas:

🌱 200 gr īsta grieķu FETA siera
🌱 150 gr grieķu jogurta
🌱 1 vidēja izmēra sīpols
🌱 1 tējkarote sarkano čili piparu pārslas
🌱 6 tējkarotes Extra Virgin olīveļļa
Pagatavošana ļoti vienkārša - video viss parādīts soli pa solim!

🌿Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski🇬🇷!

Visgardākās un sulīgākās krāsnī ceptās garneles

12. feb. 2021, Nav komentāru
Grieķu🇬🇷 recepte garnelēm 🦐🦐🦐 - visgardākās un sulīgākās krāsnī ceptās garneles kādas ir baudītas! Nav grūti uztaisīt - izcils ēdiens nedēļas nogales baudīšanai ... 🥘

Un tātad - sastāvdaļas:
🌱 500g lielas, atčaulotas un attīrītas garneles
🌱 ½ tējkarote sarkano piparu pārslu
🌱 ½ tējkarote ar sāls pārslām
🌱 3 ēdamkarotes Extra Virgin olīveļļas
🌱 1 vidēja lieluma sīpols, sakapāts
🌱 3 ķiploka daivas, saspiestas vai samaltas
🌱 200g konservētu saulē kaltētu tomātu vai vienkārši konservēti tomātu
🌱 ½ tējkarote maltu smaržīgo piparu
🌱 ½ tējkarote malta kanēļa
🌱 ½ tase drupināta feta siera
🌱 2 ēdamkarotes kapātu svaigu diļļu


Ķeramies klāt pagatavošanai:

Uzsildam krāsni līdz 200◦C. Kamēr krāsns silst, noskalojam un nosusinām garneles sausas un liekam bļodā. Pievienojam sarkano piparu pārslas un sāli, liekam malā, lai pipari un sāls nedaudz "ievelkas" garnelēs.
Pārsmidzinām vai vienkārši ielejam nedaudz olīveļļu katliņā, kuru var likt arī pēc tam krāsnī, un sildam uz vidējas uguns. Liekam iekšā sakapātus sīpolus un ķiplokus, cepam līdz tie ir mīksti, nu apmēram 5 minūtes.
Tad piemaisām klāt garšvielas un gatavojam īsu brīdi - aptuveni 30 sekundes. Pievienojam tomātus un sautējam bez vāka apmēram 20 minūtes, ik pa laikam samaisot.
Ņemam nost no uguns un pievienojam šai mērcei garneles, to visu pārkaisām ar sadrupinātu feta sieru.
Cepam 15-18 minūtes vai līdz garneles ir gatavas (tas laiks mainās un ir atkarīgs no katras krāsns).
Pārkaisam pāri visam dilles un pasniedzam ar grauzdētu maizi pamērcēšanai mērcē.
Viss, gatavs! Un esi arī gatavs, ka ēdiens pazudīs zibensātri un tiks prasīts, vai ir papildporcijas 😉

Par Vidusjūras diētu - kas tā ir?

8. feb. 2021, Nav komentāru
🌿 Vidusjūras diēta 🌿 – droši vien katrs esam dzirdējuši šo divu vārdu savienojumu. Bet kas tas ir? Īsumā – pasaulē veselīgākais ēšanas plāns. Un tās pamats – Extra Virgin OLĪVEĻĻA! Mums ir patiess prieks piedāvāt lielu daļu no Vidusjūras diētas produktiem šeit Latvijā, tos visus vari redzēt www.GRIEKIJA.lv, bet te nu būs vairāk par pašu Vidusjūras diētu!


Pēc gadsimtiem ilgām kulinārijām tradīcijām, 1980. gadā tika oficiāli definēta Vidusjūras diēta. Tās 40. jubilejā, eksperti atklāj veselības ieguvumus, kas ir ļāvuši diētai pastāvēt un turpināt skatīties arī nākotnē.

1958. gadā fiziologs no Minesotas Universitātes Sabiedrības veselības skolas ASV novēroja, ka koronārās sirds slimības biežāk sastopamas pusmūža Amerikāņiem nekā pusmūža Eiropiešiem no Vidusjūras valstīm.
Fiziologs Ancel Keys izvirzīja teoriju, ka pastāv korelācija starp risku cilvēkiem iegūt sirds slimības, un viņu ēšanas paradumiem un dzīves stilu.
“Padariet Extra Virgin olīveļļu par daļu no savas (Vidusjūras) diētas, lai akūti uzlabotu savu veselību un samazinātu risku iegūt spēcīgo koronavīrusa infekciju,” – David Katz, Jeila Universitāte ASV.
Šis novērojuma dēļ, lai apstiprinātu savu hipotēzi, Ancel Keys sāka savu sākotnējo pētījumu ar dalībniekiem no septiņām pasaules valstīm: ASV, Itāliju, Grieķiju, Dienvidslāviju, Nīderlandi, Japānu un Somiju. Turpmākie pētījumi atklāja plašas pretrunas sirds slimību sastopamībā un to radītajos nāves iemeslos starp pētījumā iesaistīto valstu iedzīvotājiem.
Pētījuma dalībniekiem no Itālijas un Grieķijas, kuriem ir līdzīgi ēšanas paradumi, bija zemākie sirds slimību rādītāji, salīdzinot ar pārējiem dalībniekiem. Tas pats atklājās arī Japānas dalībniekiem, kuru diēta arī ir balstīta uz augiem, taču tajā trūkst nepiesātinātie tauki, ko Vidusjūras iedzīvotāji pamatā uzņem no olīveļļas.
Pētījums secināja – tā kā dalībnieki no Somijas un ASV uzņem daudz piesātinātos dzīvnieku taukus, šiem dalībniekiem ir augstākie sirds slimību rādītāji, salīdzinot ar citiem pētījuma dalībniekiem.
“Septiņu valstu pētījums” atklāja, ka zemi sirds slimību rādītāji ir sastopami gan, uzņemot maz taukus, gan daudz, atkarībā no tā, kāds ir šo tauku iegūšanas resurss, kā arī, kādi ir ēšanas paradumi šiem cilvēkiem.
Šī atklājuma rezultātā 1980. gadā, pēc tam, kad pētījuma rezultātus publicēja Hārvarda Universitāte ASV, tika formāli definēta Vidusjūras diēta.

Markos Klonizakis, klīniskais fiziologs Šefildas Hallam Universitātē Anglijā, minējis, ka viens no Vidusjūras diētas ieguvumiem ir tas, ka tai ir dažādi veidi, tādējādi ir iespējams to pielāgot dažādām kultūrām. “Mana komanda mēģināja ieviest tādu Vidusjūras diētu, kas vairāk atbilst Grieķijas tipam, augļi, dārzeņi, pākšaugi, zivis, olīveļļa u.c.,” minēja M. Kloziakis. “Mūsu pētījums ir atkārtoti pierādījis, ka Vidusjūras diēta var darboties aizsargpozīcijā, sniedzot īstermiņa un ilgtermiņa ieguvumus, vai nu pati par sevi, vai kopā ar vidējas slodzes aktivitātēm.” “Nesen mēs uzzinājām, ka Vidusjūras stila ēšanas modelis var ātri vien samazināt 2. tipa diabēta ietekmi uz mazajiem asinsvadiem, taču ilgākā laika posmā tas var ietekmēt arī cilvēku novecošanu,” viņš turpina. M. Klonizakis argumentē, ka cilvēku ēšanas paradumi var tikt veidoti, ņemot vērā dažādus faktorus, un pašreizējā pandēmija var būt viens no tiem. “Neveselīgu ēdienu ir vieglāk pagatavot. Iespējams koronavīrusa pandēmija ir iespēja mums sākt ēst labāk,” viņš min. “Protams, ēšanas paradumi ir arī atkarīgi no tendencēm, piemēram, vegānajam režīmam ir daudzi piekritēji, lai gan tā ieguvumi nav plaši atzīti, taču uztura tradīcijas parasti izveidojas ar laiku.”
David Katz, Jeila Universitātes doktors un True Health Initiative (Patiesās veselības iniciatīva) dibinātājs piekrīt šim viedoklim. Viņš ir sacījis, ka daļa no iemesla, kādēļ Vidusjūras diēta ir spējīga izturēt laika zobu un joprojām būt populāra, ir tās kultūras nozīmīgums. Tas nav tikai garāmejošs modes kliedziens. “Tā ir darījusi un saglabājusi cilvēkus veselus paaudžu paaudzēs,” viņš saka.
D. Katz piemin, ka, papildinot Vidusjūras diētu ar Extra Virgin olīveļļu, tā kļūst vēl baudāmāka un palielina veselības ieguvumus. Veselīgas diētas ievērošana palīdz uzlabot imūnsistēmu. “Jūs varat padarīt Extra Virgin olīveļļu par daļu no savas ēšanas paradumiem, lai akūti uzlabotu savu veselību un samazinātu spēcīgā koronavīrusa infekcijas iespēju,” viņš saka.
2013. gadā Vidusjūras diēta tika atzīta par UNESCO nemateriālā pasaules kultūras mantojumu gan tās veselības ieguvumu dēļ, gan kulturālās nozīmes Vidusjūras reģionā.
ASV mediju uzņēmums “U.S. News and World Report” atzina Vidusjūras diētu par labāko 2020. gada diētu. Šis ir trešais gads pēc kārtas, kad Vidusjūras ēšanas plāns tika izvēlēts kā labākais.

Grieķu cukini plācenīši - Kolokithokeftedes jeb κολοκυθοκεφτεδες

3. feb. 2021, Nav komentāru
Grieķu🇬🇷 cukini plācenīši - Kolokithokeftedes jeb κολοκυθοκεφτεδες grieķu valodā. Lieliska veģetāra uzkoda, it īpaši kopā ar tzatziki par kuru jau rakstījām iepriekš! 🥘 Un ātri uztaisāms ēdiens!


Bet nu ķeramies klāt pie darba!
🌿 Sastāvdaļas:
- 4-5 tases rīvēta cukini
- 2 ēdamkarotes sāls
- 1 tase drupināta feta siera
- 2 lielas olas, sakultas
- 3 svaigi sīpolloki, nomizoti un smalki sagriezti
- ¼ tase smalki sakapātas svaigas piparmētras
- ½ tējkarote melno piparu
- 1 ½ tase miltu
- olīveļļa cepšanai
🌿 Pagatavošana:
Vispirms nomazgājam cukini un nogriežam tiem galus, bet nemizojam, sarīvējam ar visām mizām. Liekam sarīvētos cukini caurdurī, uzkaisam sāli un vienmērīgi samaisam. Noliekam caurduri izlietnē un ļaujam cukini notecēt 15-30 minūtes. Maigi saspiežam cukini ar rokām un nospiežam pēc iespējas vairāk ūdens.
Kamēr cukini notek, samaisam olas, lociņus, piparmētru, fetu un melnos piparus lielā bļodā. Pievienojam nospiesto cukini masu. Iemaisam pietiekoši daudz miltu, lai izveidotos mīksta mīkla, aptuveni 1 ½ tases.
Pannā ielejam olīveļļu aptuveni 3-4cm dziļumā, uzsildām uz vidējas uguns līdz 180-190◦C. Ja nav pieejams cepšanas termometrs, eļļas temperatūru var pārbaudīt iemetot eļļā nelielu daudzumu mīklas. Mīklai būtu nekavējoties jāsāk burbuļot un čurkstēt, bet eļļai nevajadzētu būt verdošai.
Kad eļļa ir karsta, ar rokām sataisām nelielus sagatavotās masas plācenīšus un tos vienu pēc otra liekam eļļā. Cepam aptuveni 2 minūtes katru pusi līdz tie kļūst vidēji zeltaini brūni.
Pēc izņemšanas no pannas leikam plācenīšus uz šķīvja ar papīra dvieļiem, lai tie atdzistu un galvenais - notecētu liekā eļļa.
Pasniedzam cukini plācenīšus ar tzaziki mērci.

🌿Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski🇬🇷!

MUSAKA (μουσακά) ar speciālo bešamel (μπεσαμέλ) mērci!

28. jan. 2021, Nav komentāru
Ķeramies klāt kam nopietnākam 😏 no grieķu 🇬🇷 tradicionālajiem ēdieniem - MUSAKA (μουσακά grieķu valodā). 🍲 Musaka ir sacepums ar speciālo bešamel (μπεσαμέλ) mērci.


Tad nu par visu pēc kārtas. Visu gatavošanu varam sadalīt 3 lielās daļās - pirmā ir sacepuma pamatmassa, otrā ir maltās gaļas masa un trešā ir speciālā bešamel mērce.

🌿 Pamatsastāvdaļas:

3 kartupeļi
5-6 ēdamkarotes Extra Virgin olīveļļas no
Grieķija
1 sīpols
2 vidēja izmēra cukini
2 baklažāni
timiāns
sāls
pipari

🌿 Sastāvdaļas maltās gaļas masai:

1 sīpols
2 ēdamkarotes Extra Virgin olīveļļas sautēšanai no
Grieķija
1 ķiploka daiviņa
3 šķipsniņas cukura
½ tējkarote muskatrieksta
1 strīķēta tējkarote kanēļa
1 ēdamkarote tomātu pastas
500 g malta liellopa
400 g konservētu tomātu
sāls
pipari

🌿 Un te sastāvdaļas Bešamel mērcei:

100 g sviesta
100 g kviešu miltu
750 ml piena, 3,5%
malti pipari
1 šķipsniņa malta muskatrieksta
100 g parmezāna siera
3 olu dzeltenumi

Tad nu sākam gatavot!

Uzkarsējam dziļu pannu līdz augstai temperatūrai. Pievienojam olīveļļu un ļaujam tai uzkarst. Nomizojam kartupeļus un sagriežam tos plānās šķēlītēs. Sagriežam arī baklažānus un cukini plānās šķēlēs, cepam pannā 5-10 minūtes. Tad pārliekam ceptos dārzeņus cepampannā, kurā ieklāti papīra dvieļi un ļaujam notecēt liekajai eļļai.

Tagad laiks sagatavot maltās gaļas masu. Uz vidējas uguns uzsildam katliņu un ielejam olīveļļu. Rupji sakapājam sīpolu un liekam pannā. Smalki sakapājam ķiploku un pievienojam sīpoliem kopā ar timiānu un cukuru. Sautējam 2-3 minūtes līdz pamatīgi karamelizējušies. Pievienojam malto gaļu un ar koka karoti saspaidam, lai nav lieli "kunkuļi". Sautējam līdz gaļa kļūst zeltaini brūna. Tagad pievienojam tomātu pastu un turpinām sautēt.
Pievienojam sakapātos tomātus, noteikti samazinām karstumu un sautējam uz lēnas uguns 5-10 minūtes līdz mērce sabiezē.
Noņemam no uguns un pievienojam pētersīļus kā arīrupji sakapātu baziliku. Pieliekam sāli un piparus pēc garšas.

Un tagad laiks superspeciālajai Bešamel mērcei 😍!

Ņemam katlu un uzsildām uz vidējas uguns. Katlā izkausējam sviestu, tad pievienojam miltus un rūpīgi maisām nepārtraukti līdz tie uzsūc visu sviestu. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievienojam pienu, lai neveidotos kunkuļi. Tiklīdz bešamel mērce sabiezē un sāk veidoties burbuļi, ņemam nost no uguns! Pievienojam muskatriekstu, sāli, piparus, 100 g parmezānu un 3 olu zeltenumus. Atkal visu pamatīgi maisam līdz viss ir samaisīts vienmērīgā masā.

Uzkarsējam krāsni līdz 180◦C (350◦F) ar ieslēgtu ventilatoru (gudriem vārdiem konvekcijas funkciju 😉). Vidēja izmēra cepešpannā (mūsējā ir 25x32 cm) izklājam kārtu ar kartupeļiem, tiem pa virsu – kārtu ar baklažānu un tad kārtu ar cukini. Starp kārtām pievienojam garšvielas. Tagd pievienojam 2-3 ēdamkarotes bešamel mērces maltās gaļas masai un samaisam. Liekam gaļas masu pa virsu dārzeņu kārtojumam. Pārlejam pāri bešamel mērci, vienmērīgi to izlīdzinot, un pārkaisam ar apmēram 50 g rīvēta siera.
Cepam cepeškrāsnī 35-40 minūtes.


Kad gatavs, ņemam ārā no krāsns un ļaujam nedaudz atdzist.

Kad liekam uz šķīvjiem, klāt var pielikt svaigus zaļumus un, protams, pārliet ar Extra Virgin olīveļļu no Grieķijas 🥰


🌿Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski🇬🇷!

Skordalia jeb σκορδαλιά grieķu valodā - viegli uztaisāma mērcīte jebkurai dārzeņu platei, čipsiem vai grauzdētai maizītei!

24. jan. 2021, Nav komentāru
Skordalia jeb σκορδαλιά grieķu🇬🇷 valodā - viegli uztaisāma mērcīte jebkurai dārzeņu platei, čipsiem vai grauzdētai maizītei!
To ir pavisam vienkārši uztaisīt - te nu būs kā to izdarīt! 🌿🌿🌿


Sastāvdaļas skordalia mērcei:
- 1 vidēja izmēra kartupelis (apmēram 125 g)
- 2 lielas ķiploka daivas
- 1 tējkarote svaiga, malta rozmarīna
- 1/2 tējkarote kaltēta Grieķijas oregano jeb raudenes
- 1/2 ēdamkarote granātābolu etiķa
- 120 ml augstas kvalitātes Extra Virgin olīveļļa no Grieķijas
- 1 ēdamkarote grieķu jogurta
- sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:
Uzvāram kartupeli ar mizu tā, lai kartupeļa mīkstums būtu pēc iespējas sausāks, nomizojam to un samīcam.
Nomizojam ķiploku un saspiežam ar ķiploku spiedi, tad pievienojam kartupelim.
Lai "atdzīvinātu" kaltētā oregano jeb raudenes aromātu un garšu, pievienojam tai ½ tējkaroti vārīta ūdens un pēc 5 minūtēm izspiežam ūdeni, tad oregano būs daudz spēcīgāka garša un smarža 😏
Pievienojam rozmarīnu, granātābolu etiķi, eļļu un grieķu jogurtu kartupeļa maisījumam, kārtīgi samaisām.
Pievienojam pēc garšas sāli un piparus kār arī nedaudz ūdens, ja nu mērce šķiet par biezu.

Viss. Gatavs! 😍

🌿Labu apetīti jeb καλή όρεξη (izrunā kali oreksi) grieķiski🇬🇷!

Grillēts astoņkājis

19. dec. 2020, Nav komentāru
Grillēts astoņkājis - lūk kaut kas interesants un gards svētku galdam! 😍😍😍 Un nemaz nav tik sarežģīti pagatavot! Te nu būs kā to izdarīt pašiem mājās.

SASTĀVDAĻAS:
- svaigu astoņkāji Latvijā veikalos nevar nopirkt, bet saldētu gan var! Tad nu pērkam saldētos astoņkājus un vedam mājā 🙂
- nedaudz granātābolu vai vīnogu etiķis (to var dabūt pie mums www.griekija.lv)
- laba Extra Virgin olīveļļa no
Grieķija
, protams 😏
- viens citrons
- viena ķiploka daiviņa
- nedaudz jūras sāls.

PAGATAVOŠANA: Saldēto astoņkāji liekam katlā. Katlu izvēlamies ne pārāk lielu, ne pārāk mazu - nedaudz lielāku diametrā par astoņkāji (vai katlā ieliktiem mazajiem astoņkājiem kādi nopērkami lielveikalos). Katlā ielikto astoņkāji aplejam līdz tas tiek nosegts ar etiķa un ūdens maisījumu proporcijā 1 tējkarote granātābolu vai vīnogu etiķa uz 150ml ūdens. Tad uz lēnas uguns to vāram, saldētais astoņkājis vispirms atkūst un tad vāram līdz ūdens paliek 1 pirksta biezumā virs katla dibena.

Pa to laiku esam iekūruši grilu un ogles ir gatavas grilēšanai. Liekam astoņkāji uz grila un sākam grilēšanu. To noteikti nevajag pārgrillēt - dažas minūtes būs pilnīgi pietiekamas, bet, lai astoņkājis nekļūtu par sausu, tad varam katlā palikušajā šķidrumā ieliet nedaudz grieķu extra virgin olīveļļas, samaisīt un grilējot astoņkāji ar šo mērci ik pa laikam to apsmērēt.
Tad astoņkāji ņemam nost no grila, liekam uz šķīvja un sagriežam gabaliņos ērtai ēšanai.


LADOLEMONO MĒRCES PAGATAVOŠANA: Ladolemono ir tradicionāla mērcīte Grieķijā dažnedažādiem jūras ēdieniem, zivīm, kalmāriem. To izmantosim arī astoņkājim. Būs vajadzīgs:

- pusglāze grieķu Extra Virgin olīveļļas no
Grieķija
- 4 tējas karotes citrona sulas
- 1 neliela ķiploka daiviņa, ļoti smalki sasmalcināta
- šķipsniņa jūras sāls
Visu saliekam blenderī un blendējam līdz ir vienmērīga masa. Vai arī vienkārši glāzē kārtīgi samaisām ar karoti ja nu blenderis vai mikseris nav pieejams.

Sagriezto astoņkāji uz šķīvja pārlejam ar šo mērcīti un LABU APETĪTI!

P.S. Cenšaties sev kaut vienu gabaliņu paslēpt pirms gardums no galda pazudis ... 🙂

Tzatziki jeb τζατζίκι grieķu valodā

19. dec. 2020, Nav komentāru
Viens no tiešām tradicionālākajiem grieķu 🇬🇷 ēdieniem ir tzatziki jeb τζατζίκι grieķu valodā. To uztaisīt īstenībā ir diezgan vienkārši - te būs recepte un apraksts kā to izdarīt pašiem mājās! 🥣



🌿 Sastāvdaļas:
1 glāze grieķu jogurta, ar tauku saturu vismaz 10%
1 neliels svaigs gurķis
1/2 nomizota ķiploka daiviņa
1 ēd.k. labas grieķu olīveļļas (to vari dabūt šeit: www.griekija.lv/veikals/category/olivella)
1 tējkarote sarkanvīna etiķa
1/4 tējkarote jūras sāls - arī to vari pasūtīt www.griekija.lv
Svaigi malti melnie pipari, 3 piparu dzirnavu pagriezieni

🌿 Pagatavošana:
Rūpīgi nomazgājiet un nosusiniet gurķi, pēc tam nogrieziet to 7-8 cm garumā. Izmantojot vidēji rupju rīvi, gurķi sarīvē un atstāj to bļodā uz 10 līdz 15 minūtēm, lai tas atsulojas.
Citā bļodā ielej grieķu jogurtu, tajā pēc iespējas smalkāk ierīvē ķiploku. Pievieno grieķu olīveļļu, etiķi, sāli un piparus.
Ar pirkstiem stingri izspiež sulu no rīvētā gurķa caur sietu, tad gurķi pievieno masai.
Ātri samaisa visu ar mikseri apmēram 1 minūti līdz viss ir vienmērīgi samaisīts.
Tad trauku pārklāj un atstāj ledusskapī vismaz uz 8 stundām.
Pirms pasniegšanas vēlreiz to samaisa un tad jau laiks baudīt īsto grieķu τζατζίκι!

🌿 Labu apetīti jeb 🇬🇷 Καλή όρεξη!

Olīvu maize

19. dec. 2020, Nav komentāru
Ja gribi ko ātri un vienkārši pagatavot – te vienkārši pagatavojama grieķu uzkoda brokastīs vai vakariņās 🥰.



SASTĀVDAĻAS:
1 klaips baltmaizes (vislabāk bagete), sagriezta gareniski
400gr grieķu olīvas no www.griekija.lv 🌿🇬🇷🌿
1 ēdamkarote sviesta istabas temperatūrā
1/2 glāze majonēzes
1 ēdamkarote rupji sasmalcināts rozmarīns
3 glāzes sarīvēts parmezāna siers
3 glāzes sarīvēts “dzeltenais” siers, piemēram, Gouda
Nedaudz sasmalcināti sarkanie pipari

GATAVOŠANA:
- Uzsilda cepeškrāsni 160–180 ° C temperatūrā.
- Kamēr cepeškrāsks silsts, rupji sagriež olīvas. Sajauc sviestu, majonēzi, Gouda sieru un olīvas traukā, rūpīgi samaisa. Tad biezi izklāj maisījumu uz maizes. Pa virsu pārkaisa parmezāna sieru.
- Cep 25 līdz 30 minūtes vai līdz siers ir izkusis un brūns.

Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļaujiet atpūsties gardumam 5 minūtes. Tad sagriez šķēlēs un centies vismaz vienu sev paņemt, jo šī uzkoda parasti pazūd ļoti ātri … 😜

Labu apetīti!

Jaunākie ieraksti

  • Mīdijas saganaki jeb Μύδια Σαγανάκη grieķu valodā
    9. apr. 2021
  • Baklažāni grieķu gaumē ar fetas sieru
    6. apr. 2021
  • Mārtiņa Sirmā Valentīndienas sīpolzupa un šašliks
    17. feb. 2021
  • Ktipiti jeb Χτυπητη - tradicionāla grieķu dip mērcīte
    13. feb. 2021
  • Visgardākās un sulīgākās krāsnī ceptās garneles
    12. feb. 2021
  • Par Vidusjūras diētu - kas tā ir?
    8. feb. 2021
  • Grieķu cukini plācenīši - Kolokithokeftedes jeb κολοκυθοκεφτεδες
    3. feb. 2021

GRIEĶIJAS RECEPTES

Sastāvdaļas šīm tradicionālajām grieķu receptēm vari sameklēt tepat mūsu sadaļā GRIEĶU PRODUKTI!

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • RECEPTES
www.griekija.lv